Monday, April 23, 2012

Şcoala ……. altfel?!


Optimism, creativitate, pasiune, personalitate sau ………. pierdere de timp si bătaie de cap? Cred ca mulţi colegi şi-au pus această întrebare atunci când a fost anunţată Săptămâna “Şcoala altfel”. Din fericire pentru mine, care mereu mă strădui să văd partea plină a paharului, am ales prima variantă şi-am încercat să mă bucur de tot ce mi-a putut oferi fiecare fărâmă de idée pe care am îmbrăcat-o, sper eu, în aşa fel încât să bucur pe micii mei şcolari de clasa I. Norocul meu a fost şi acela că am putut profita din plin de bunăvoinţa şi entuziasmul multora dintre părinţii copiilor, căci dumnealor mi-au fost alături în diferite feluri în demersul propus si..realizat!!! 100%!!

Călătoria noastră a început la bibliotecă, unde am aflat din tainele cărţilor acoperite de praf de zâne, cu miros plăcut a plăcinte coapte de Smaranda lui Creangă şi din care auzim muzica plăcută, unduitoare a lumii lui Aladin şi a lui Ali Baba!
Vrăjiţi de personajele descoperite în bibliotecă, am căpătat încredere şi ne-am suflecat mânecile cămăşuţelor şi ne-am apucat de grădinarit! Spiritul ecologist a molipsit şi pe mămici, unele dintre ele râmânând alături de noi, drept mentori, dragi îndrumători în ale plantatului şi semănatului. Ad-hoc, le-am numit eroinele zilei, căci ne-au ajutat şi învăţat să mânuim uneltele dragi oricărui brav grădinar! Fiecare dintre şcolărei a plantat măcar  o floricică…ce mândrie!

Cea de-a treia zi ne-a rezervat bucuria de a primi binecuvântarea părintelui Vasile Sârbu, iar cea care a ţinut de mână pe micii şcolărei a fost doamna Parmena Orzetic, draga noastră profesoară de religie! Înălţătoare sunt simplele cuvinte ale preotului şi pline de învăţăminte, de înţelepciune şi har! Plimbarea la Biserică a continuat prin cimitirul eroilor, unde copiii au descoperit noi şi interesante aspect ale istoriei comunităţii şi ţării noastre!


Îmbărbătaţi de vizita la Biserică, ne-am pus pe fapte bune! Cu sprijinul mămicilor şi al tăticilor, am pregătit pacheţele pentru bătrânii bolnavi de la azil, cărora cu mult drag le-am oferit şi o felicitare făcută de mânuţa noastră şi o floricică parfumată de primăvară! Am sperat că o vorbă bună şi o urare sinceră de sănătate îi va ajuta!
Ehehe!! Finalul a fost delicios! La propriu, căci, după ce am învăţat cum aşezăm o masă de sărbătoare, cum să ne purtăm, ne-am transformat în bucătari pricepuţi! Delicioase au fost salatele de legume şi de fructe!!!

Iată cum, cu resurse relative puţine, am reuşit să transformăm şcoala într-un spaţiu şi mai primitor, mai ofertant din punctual de vedere al activităţilor practice, unde atât eu, ca învăţător, dar şi elevii şi părinţii lor, am descoperit împreună lucruri minunate despre noi înşine, despre ceea ce ştiam şi ne doream să ştim sau să facem!



Prof. pt înv. primar,
Diana Elena Bordeianu

4 comments:

  1. cata treaba...urmata de tot atat de multa bucurie...in asemenea activitati e greu de unul singur, dar cand ai o armata de parinti, esti dublu rasplatita in eforturi...bravo e putin spus!

    ReplyDelete
  2. foarte interesante si in aceeasi masura educative aceste activitati din "scoala altfel".felicitari dnei prof.diana care a reusit sa implice atat copii cat si mai ales parintii in activitati si experiente unice! la mai multe!BRAVO!

    ReplyDelete

Asteptam parerile si sugestiile dvs.