Friday, October 22, 2010

"Family Folklore and Traditions", Malta

Cursul "Family Folklore and Traditions", Malta, 23-29 septembrie, 2010
Prof. Parmena Orzetic, Școala “Al.I.Cuza”- Podu Iloaiei, Jud. Iasi
In perioada 23.09. 2010 – 29.10.2010 am participat la stagiul de formare continua  intitulat „Family Folklore and Traditions” care a avut loc in Malta. Participarea mea la acest stagiu a fost posibila datorita celor doua surse de finantare: Comenius-LLP respectiv, FSE-POSDRU, grantul obtinut fiindu-mi suficient pentru acoperirea cheltuielilor de transport, achitarea costului cursului de formare cat si pentru cheltuielile de subzistenta.

Cursul, initiat de Organizatia Sans Frontiers Europe, a fost gandit astfel incat sa ii faca pe participanti constienti de bogatia folclorului si a traditiilor legate de familie care sunt inca vii in Insulele Maltei si in majoritatea tarilor mediteraneene invecinate.
Cu o durata de 40 ore, cursul a reunit 12 cadre didactice din Romania, Suedia, Bulgaria, Polonia, Letonia care au primit la sfarsitul activitatii Certificate de participare si documente de mobilitate Europass.

Prezentarea celor 6 zile de curs
  • Ziua I- Sosirea si inregistrarea participantilor; prezentarea activitatilor cursului de catre Louis Tomasuolo, managerul institutiei organizatoare
  • Ziua a II-a - Vizitarea capitalei Maltei: Valetta, Prezentare scurta a folclorului maltez: casatoria(trecut si prezent), vizitarea unei locuinte din sec. 16 : Casa Rocca Piccola(ce apartine unei familii nobiliare), vizitarea unei biserici traditionale malteze
  • Ziua  a III-a: Vizitarea celei de-a doua insule ca marime: Gozo, Cultul fertilitatii- mituri si legende, Vizitarea pesterii lui Calypso, Muzeul Folclorului, Practici medicinale
  • Ziua a IV-a- Vizitarea oraselor Qormi, Zebbug, Siggiewi; Orasul brutarilor; The Limestone Heritage
  • Ziua a V-a- Vizitarea orasului Mosta; Sarbatorile orasului; Satul mestesugarilor; Gradina botanica Sfantul Anton
  • Ziua a VI-a- Vizitarea oraselor Rabat si Midina- Cultul Sfantului Pavel, traditii legate de inmormantare, Biserica si grota Sf. Pavel, catacombele; sesiune de evaluare si prezentarea certificatelor
  • Ziua a VII-a- plecarea participantilor
În plan didactic, noțiunile acumulate in domeniul specialității Religie ortodoxă mi-au deschis orizontul spre noi culturi , tradiții ce le voi putea valorifica în orele de curs făcându-le mai atractive și convingătoare. Participarea la un curs într-o țară străină este diferită de studierea unor noțiuni teoretice în cărți sau on-line, deoarece oferă oportunitatea unică de a simți pulsul real al unui popor prin vizitarea obiectivelor turistice, auzirea limbii și chiar, degustarea bucatelor tradiționale. Cursul în limba engleză m-a ajutat și ca profesor de limbi străine, sprijinindu-mă în special în cazul comunicării orale, ceea ce lipsește din învățământul românesc și anume: oferirea de situații concrete, nu doar ipotetice, ce solicită folosirea limbii.
Cursul a fost combinația perfectă între: disciplina Religie prin caracterul său moral, etic și filosofic, disciplina Limba engleză prin utilizarea acestei limbi ca limbă de prezentare a cursului și tehnica modernă prin softurile și prezentările realizate .

Participarea la un curs despre familie, tradiții și folclor alături de profesori din alte țări europene este dovadă că indiferent de naționalitate suntem egali, într-o Europă unită, ce promovează valorile tradiționale. În final, putem privi Uniunea Europeană ca o mare familie, în care fiecare membru își promovează tradițiile și folclorul respectându-le și pe ale celorlalți.
La sfarsitul acestei activitati de formare a fost realizata o retea de comunicare intre participantii la curs si lectori, urmand sa tinem legatura si dupa intoarcerea acasa pentru a ne consulta si pentru a face schimb de experiente, eventual si pentru a demara proiecte Comenius multilaterale sau bilaterale pe tema traditiilor din tarile noastre.
Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene din fonduri FSE-POSDRU prin proiectul “Schema de sustinere complementara a mobilitatii europene a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar beneficiare ale Programului de Invatare pe Parcursul Intregii Vieti (Lifelong Learning)    
Conţinutul acestui material reprezintă responsabilitatea exclusiva a autorului. AN, OIPOSDRU, AMPOSDRU si Comisia  Europeana nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei va fi folosit.

2 comments:

  1. Imi place site-ul si doamna Parmena Orzetic a fost persoana cea mai potrivita pentru a ne reprezenta traditiile si obiceiurile .Este o persoana deosebita si cu suflet mare.:)

    ReplyDelete
  2. Prof. Parmena OrzeticDecember 29, 2010 at 12:31 AM

    Ma bucur ca site-ul este admirat si de cei mai tineri! Nu uitati, dragi elevi, ca acesta este site-ul scolii NOASTRE de aceea puteti si voi contribui cu fotografii, anunturi, sugestii.

    ReplyDelete

Asteptam parerile si sugestiile dvs.